Je borsten tijdens je zwangerschap

Enkele tips hoe om te gaan met het veranderen van je lichaam tijdens en na de zwangerschap.

Je borsten voelen vaak pijnlijk aan, in het begin of soms zelfs tijdens de volledige zwangerschap. Daarom is een goede ondersteunende BH van groot belang.

Tijdens de volledige zwangerschap kunnen onze borsten bijkomen in gewicht en daardoor word je huid uitgerekt. Dus ook om striemen zoveel mogelijk te voorkomen is ondersteuning heel belangrijk.

Niet alleen je borstweefsel kan je irriteren. Ook je tepels kunnen pijnlijk aanvoelen of jeuken. Vaak komen er ook kleine korstjes op je tepels en hierdoor kan een kanten BH minder comfortabel aanvoelen. 
Kleine tip om het jeuken te beperken, kies voor borstvoedingspads om tussen je BH en je tepel te plaatsen. 
Er zijn wegwerp-pads, gewone tepel-pads of katoenen pads. Deze laatsten zijn het makkelijks in onderhoud en werken het minst irriterend.Een katoenen zakdoek werkt ook, maar blijft niet bij elke maat mooi op zijn plaats zitten.

Over het algemeen verzwaren de borsten tussen de 3de en 4de zwangerschapsmaand.  Dan wordt de borst voller en kan je soms tot een cup-maat verzwaren. Meestal blijft de omtrekmaat in het begin van je zwangerschap gelijk, maar deze kan ook toenemen.  
Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap je maat in het oog te houden. 

Knellende BH’s kunnen het borstweefsel beschadigen. 
Heb je weinig plaats tussen je borsten en je buikje, denk dan eventueel aan een beugelloze BH. 
Vooral toekomstige mama’s met een kort bovenlichaam kunnen hinder ondervinden van hun BH. De beugels drukken zowel in de borst als in de buik, indien er niet voldoende ruimte is om de beugel te laten bewegen. 
Elke beugel beweegt een beetje om de borsten een zo goed mogelijke ondersteuning te geven.
Een beugel die niet kan bewegen zal vroeg of laat breken.  Bovendien zijn knellende bh’s nefast voor de melkproductie, indien je zou beslissen om borstvoeding te geven.

Naar het einde van de zwangerschap toe ( maand 8 ) zet je ribbenkast uit, zodat je voldoende lucht in je longen kan zuigen om te persen. Na de bevalling sluit de ribbenkast zich opnieuw. De omtrekmaat komt gemiddeld in de laatste maanden tot 10 cm bij.  

Hou er wel rekening mee als je borstvoedingsbeha’s aankoopt voor in de materniteit, je de omtrek strak genoeg neemt, zo kan je nog verkleinen als de ribben zich sluiten. 
Standaard wordt aangenomen dat pas rond de 5de levensdag van je kindje je de maat van je borstvoeding bh kan bepalen. Dit omdat de melkproductie pas goed op gang komt na de bevalling. 

Na de bevalling duurt het tussen de 6 a 8 maanden om je nieuwe maat te bepalen. Dat lijkt heel lang, maar indien je een fitting krijgt voor deze tijd kan het zijn dat je toch nog een andere maat krijgt. Want een BH-maat is niet alleen de cup-maat, maar ook de omtrek-maat. 
Een borst die eigenlijk niet veel verandert is kan er heel anders uitzien, doordat zij door een kleinere of grotere rug ondersteund wordt. 
De zwangerschaps kilootjes zijn immers niet onmiddellijk verdwenen. 
En ook de veranderde gezinssituatie kan er voor zorgen dat je misschien wel in deze periode minder of meer weegt dan voor je zwangerschap.
Geef je borstvoeding? Dan dien je het aantal maanden van de borstvoeding bij de periode op te tellen. 

Door de zwangerschap wordt het borstweefsel slapper en kan het zijn dat je lievelingsstijl, die je vroeger droeg, niet meer mogelijk is. Zelfs als je na je zwangerschap je maat hebt behouden.
Afhankelijk van de zwaarte van je borsten kunnen bepaalde stijlen niet meer. 
Na verloop van tijd zal je zien dat het borstweefsel opnieuw strakker wordt.  Jammer genoeg kan dit meer dan een jaartje duren en helemaal zoals voordien worden ze haast nooit.
Je borsten kunnen natuurlijk ook een andere maat krijgen dan voor je zwangerschap. Het is dus belangrijk om opnieuw je maat te laten bepalen.

Bovenstaande informatie is een richtlijn, niet de regel. 
Iedere vrouw is anders tijdens haar zwangerschap. En elke zwangerschap is anders. Heb je ons nodig? Kom dan gerust vrijblijvend even langs.